CUM FUNCTIONEAZA?

INTREBARI SI RASPUNSURI.

CE FACEM PE O BARCA?

CE INSEAMNA O VACANTA

YACHTSPERIENCE?

INTREBARI SI RASPUNSURI

GENERAL

1. Cum este o vacanta pe yacht si cum se deosebeste de o vacanta clasica?

O vacanta pe yacht este destul de diferita fata de o vacanta clasica.
In primul rand, yacht inseamna mobilitate si multe locuri care pot fi vizitate.
Imaginati-va ca ajungeti la plaja invers (de pe mare, si nu de pe uscat), iar multe plaje spectaculoase sunt accesibile doar cu barca.
In al doilea rand, nefiind hotel, o vacanta pe yacht pare ca are un nivel de confort mai redus (cabinele fiind mai mici decat in cazul unei camere la hotel), dar acest lucru este teoretic, pentru ca pe yacht cabinele se folosesc aproape exclusiv doar pentru a dormi. Ziua, in timpul celor 2,3 ore de navigatie zilnica, membrii echipajului stau pe punte si in spatiile comune (ocupandu-se de sailing sau doar distrandu-se), iar cand vapoarele sunt ancorate (la ancora, la baliza sau in port), echipajul este pe mal (la o taverna, vizitand locuri noi sau la o baie pe plaja). Iar seara, inainte de culcare, se poate servi un vin tot in spatiile comune. Astfel, cabinele vor fi folosite doar pentru dormit.
In al treilea rand, pe un yacht nu sunt turisti (ca la hotel)… Pe yacht exista un echipaj care poate sa aiba anumite sarcini in timpul navigatiei, sarcini care fac din vacanta pe yacht o experienta altfel. Ca un sport.
Si nu in ultimul rand, o vacanta pe yacht are o doza de aventura, chiar putina adrenalina daca prindem o zi cu vant mai mare. In plus, exista un oarecare nivel de incertitudine (planul initial putand sa nu fie 100% respectat, din cauza vremii, disponibilitatii marinelor etc). Este posibil ca ruta initiala sa fie sensibil schimbata.
Ca si siguranta, navigand de-a lungul coastelor si intre insule, totul este foarte sigur. Navigatia este in cea mai mare parte una de agrement, nu o navigatie de concurs.

2. Este pentru mine aceasta vacanta?

Majoritatea celor care au venit cu noi au spus ca este “life time experience”. Senzatia de libertate, accesul la insule si la golfuri, distractia si evadarea din rutina sunt ingredientele secrete ale unei astfel de vacante.

3. Ce trebuie sa iau cu mine pe barca?

Bagaje nu foarte voluminoase. Desi exista spatii de depozitare, bagajele mari, din plastic, voluminoase ocupa mult spatiu. Se recomanda genti pliabile.
Nu trebuie exagerat cu bagajele, de obicei 30% din haine raman nepurtate. 3,4 tricouri, 1 camasa, 2 perechi de pantaloni scurti, o rochie, sandale sau papuci de yachting. Un echipament de snorkeling poate sa faca parte din bagaje.

4. Voi avea rau de mare pe barca?

Depinde. Unii membri ai echipajului experimenteaza mici stari de rau care pot dura o zi. Altii, chiar daca nu au mai fost cu barca, se simt confortabil.
Yachtsperience nu navigheaza pe rute foarte lungi, astfel incat sa existe confort la toti membrii echipajului.
Totusi, este indicat sa aveti la voi pilule de rau de mare, plasturi sau alte medicamente.
Ca si sfat, cand vaporul navigheaza si sunt valuri mari, nu se recomanda plimbarea pe punte si plimbarile in interiorul vaporului. O modalitate de a evita complet raul de mare este privitul la orizont sau efectiv te intinzi si inchizi ochii (afara sau chiar in cabine).

5. Pot sa vin cu copiii?

Barca are o capacitate maxima de 10-12 persoane.
Daca au cabine separate, copiii pot sa fie membri ai echipajului si chiar avem vacante destinate familiilor (CroatiaFamily). Daca exista copii care dorm in cabinele parintilor (sub 12 ani este regula), atunci sunt cazati gratuit in limita a 1 copil sub 12 ani/cabina, in limita a maxim 10 persoane pe yacht cu 4 cabine.
De ce? Pentru ca daca sunt deja 8 adulti (4 cabine) si barca are o capacitate de 10 persoane. Astfel, mai poate sa fie 2 copii care vor dormi in cabina adultilor. Chiar daca si alti parinti pot sa gazduiasca copiii in cabinele lor, se depaseste capacitatea vasului.
In cazul skipper-ului care doarme pe yacht (si nu pe o barca auxiliara) si nu este parte din echipajul de 8 persoane, acesta va folosi living-ul.

6. Am auzit ca pe yacht rezervele de apa sunt limitate. E adevarat?

Partial da. Fiind rezervoare limitate, este indicat sa se faca dusuri rapide, iar vasele sa se spele rapid (si uneori cu apa din mare). In marinele porturilor, rezervoarele se realimenteaza, dar uneori nu exista disponibilitate, astfel incat consumul responsabil de apa este indicat.

7. Cum ne intelegem pe barca?

Echipajul trebuie sa fie tolerabil, in cele 7 zile.
Un vapor este exact ca si un apartament cu mai multe camere. Insa, sentimentul de confort este mai mare decat intr-un apartament cu 8 oameni, pe barca fiind zonele exterioare. Astfel, senzatia de “ingramadire” sau lipsa spatiu nu exista pe yacht. Oamenii spun ca este mai confortabil decat se asteptau, din acest punct de vedere.

8. Ce varsta are echipajul?

De obicei, membrii echipajului au varste cuprinse intre 20 si 50 de ani.

BARCA

1. Cine conduce barca?

Barca este condusa de un skipper Yachtsperience. Noi avem o echipa de skipperi din vestul tarii si fiecare barca are un skipper (ca si membru al echipajului), dar daca exista un grup de prieteni si unul dintre ei are licenta valida de skipper (plus experienta suficienta), poate sa conduca barca independent. Poate sa fie skipperul barcii.
Echipajul trebuie sa asculte de skipper, el fiind responsabil de barca si de siguranta tuturor.
Fiecare vacanta are un skipper amiral, care va coordona toti skipperii.
Navigarea se face in sistem flotila (toate barcile navigheaza in acelasi loc), iar majoriatea rutelor sunt deja cunoscute de skipperi.

2. Pot sa conduc si eu barca?

Da, skipperul poate sa lase pe oricine la carma barcii, chiar este indicat ca fiecare membru sa invete sa conduca un yacht (velier sau catamaran).

3. Ce fel de barci sunt barcile pe care mergem?

Barcile sunt veliere (yacht-uri cu vele) si catamarane (cu vele).
Fiind dotate cu vele, atunci cand este vant vom deschide panzele si vom trai o experienta unica pe mare. Fara motor, se aud doar valurile, este o liniste “a valurilor” si o senzatie de libertate extraordinara.
Barcile Yachtsperience sunt premium, productii recente (2014+), asigurand astfel un confort ridicat fata de alte barci sau agentii de yachting.
Uneori, avem si barci modele 2008+, dar doar pentru a completa anumite flote. In acest caz, preturile sunt mai mici. Yachtsperience navigheaza cu barci premium Jeanneau, Beneteau, Dufour, Bavaria si catamarane Lagoon.

4. Cum sunt dotate barcile?

Barcile au 4 sau 5 cabine.
Majoritatea au 4 cabine duble si 4 bai, dar exista barci cu 4 cabine duble si 2 sau 3 bai sau barci cu 5 cabine (4 cabine duble + o cabina dubla cu paturi etajate) si 2,3 bai.
Cabinele 4+4 cu baie proprie au o baie mica. Cabinele 4+2 sau 4+3, cu baie sau bai comune au, de obicei, o baie mult mai mare (cu dus separat).
Nu este un dezavantaj lipsa unei bai la fiecare cabina cum ar putea parea la prima vedere, unii prefera baie mica la fiecare cabina, iar altii prefera barcile cu 2 bai mai mari decat 4 bai mici.
Este doar un raport diferit intimitate vs. confort.

5. Cum sunt dotate baile?

Baile sunt foarte curate si au toaleta actionata mecanic sau electric si dus.
Baile mici au dusul legat de chiuveta. Baile mari au cabina de dus separata.
Toaletele au pompe (ca si in avion) si se folosesc manual sau electric.

6. Cum sunt cabinele?

Cabinele sunt 2 in fata vaporului si 2 in spatele vaporului.
Volumul cabinelor este IDENTIC, cabinele din fata sunt mai inguste la picioare (datorita formei vaporului) dar mai inalte, iar cabinele din spate sunt mai late, dar cu tavan jos.
Nici aici nu exista cabine preferate de toata lumea. Unii prefera cabinele din fata pentru ca sunt mai linistite chiar daca par mai inguste, iar altii prefera cabinele din spate, care sunt mai spatioase in latime, dar au dezavantajul ca sunt sub zonele comune si zona motorului (mai putina liniste).
Cum spuneam, cabinele, in medie, au acelasi nivel de confort.
De asemenea, cabinele au paturi duble cu asternuturi curate (ca la hotel) si prosoape.
Uneori, membrii echipajului dorm si in spatiile comune sau pe punte afara. Nu pentru ca este nevoie, ci pentru ca poate fi mai interesant.

7. Ce zone comune sunt pe barca?

In exterior, zonele comune sunt puntea in fata si in spatele barcii, zona de terasa exterioara cu canapele. In interior, exista living generos si bucatarie complet utilata, cu aragaz si frigider.

8. Pot sa gatesc pe barca?

Bineinteles, barcile sunt dotate cu bucatarii complet utilate (inclusiv gaz, vesela, farfurii, tacamuri).

9. Ce mancam pe barca?

La imbarcare, fiecare echipaj face cumparaturi de la alimentara, pentru toate cele 7 zile. Pe parcurs se pot face completari in functie de fiecare.
Micul dejun este de obicei pe barca, pranzul este pe barca sau pe mal (taverne, terase, street food), iar cina este de obicei pe mal (cina speciala la taverne, terase), dar unii prefera sa pregateasca cina pe vas. Depinde de gusturile fiecaruia.

10. Exista curent pe barca?

Da. Curent normal 220 V cand este ancorata in port. In timpul navigatiei sau atunci cand barca este ancorata in afara portului, exista doar curent pentru incarcare mobil.

11. Exista muzica pe yacht?

Da, exista posturi de radio si sistem de sonorizare interior si exterior si, in functie de model, compatibilitate cu telefoanele mobile.

12. Pot sa folosesc mobil pe yacht?

Da. Bineinteles. Si pe majoritatea rutelor exista semnal GSM si internet in Roaming. Totusi, verificati abonamentul si modul in care aveti internet in afara tarii.

FINANCIAR

1. Care sunt costurile suplimentare fata de tarifele Yachtsperience?

PRETUL INCLUDE:

  • yacht rent, skipper, yacht insurance, echipament sailing complet, lenjerie complete si prosoape, bucatarie utilata, living, dinghy & outboard

PRETUL NU INCLUDE:

  • transport de la si pana la portul de imbarcare, mancare si bautura (~ 50-70 €/persoana pentru intreaga perioada), combustibil si taxe de doc (~ 25 euro/persoana), asigurare (25-36 euro/persoana), garantie (100€/persoana – returnabila la check-out)

*Agentia noastra poate sa va ofere modalitati de transport / bilete de avion. Va rugam contactati agentia.

2. Cum cumpar vacanta pe yacht?

Alegi un model de yacht si contactezi agentia noastra. In curand va fi disponibil un sistem automat de rezervari online.
Platile se fac cash la agentie sau direct in contul agentiei.
Platile se fac integral la rezervare (sau in maxim doua rate egale, la rezervare si cu 3 luni inainte de plecare). Daca rezervarea se face cu mai putin de 3 luni inainte de plecare, se va face plata integral.
Exista de multe ori agentii care anuleaza vacante. Nu si Yachtsperience. La noi, la momentul publicarii vacantelor pe site, vacanta este deja organizata si barcile rezervate in porturi, astfel incat vacantele Yachtsperience sunt 100% sigure si nu se anuleaza. Astfel, banii platiti sunt in maxima siguranta.

3. Pot sa rezerv un yacht intreg?

Da, multi clienti au adunat prieteni si au cumparat un yacht intreg. Pe langa un discount de 250 euro/barca, sunt prieteni si deja se cunosc.
Dar, chiar daca nu se cunosc, membrii echipajelor se imprietenesc in prima zi si raman prieteni la despartire. Legatura unei vacante pe yacht este stransa, este ca si intr-un club.

4. Cum ajungem in portul de imbarcare?

Se poate ajunge individual (cu masina) sau cu avionul, in cazul destinatiilor mai indepartate. Agentia partenera are pachete avantajoase de avion si chiar cazare (in cazul excursiilor pe yacht suplimentate cu city break la hotel). Va rugam contactati agentia.

5. Ce inseamna garantie rambursabila?

Barcile sunt asigurate CASCO cu franciza. Insa, fiecare barca are o garantie suplimentara pentru dotarile barcii (rambursabila 100% daca la check-out nu sunt distruse dotari ale barcii). Va rugam sa aveti grija de fendere, barca Dinghi, motor, vesela. In unele cazuri (putin probabil dar exista cazuri), unele dotari se pierd sau se distrug si pot fi retinute sume din garantie.

YACHT-URI

MODELE NOI 2014+

Yachtsperience ofera o experienta premium.
Spre deosebire de alte agentii, majoritatea yacht-urilor (veliere si catamarane) Yachtsperience sunt premium, astfel incat confortul este superior. Uneori, pentru completarea flotei se folosesc si modele anterioare (la un pret mai mic).

CABINA PE YACHT

4 SAU 5 CABINE

Fiecare yacht are 4 sau 5 cabine duble, dotate la nivel superior cu lenjerie si prosoape. Toate cabinele au acelasi volum (cele din fata mai inguste si mai inalte, cele din spate mai late si cu tavan mai jos).
Cabinele din fata pot parea mai mici, dar sunt mai inalte si mai linistite fata de cele din spate, fiind in zona cu puntea si spatiul comun.
A 5-a cabina este de obicei dubla, cu 2 paturi etajate si poate fi cumparata la un pret mai mic.

BAIA PE YACHT

BAI MODERNE

Unele modele au 4 bai (de dimensiune redusa), in timp ce altele au 3 sau 2 bai (de dimensiuni mai mari). 2 bai pe barca nu reprezinta un dezavantaj, baile mari fiind mai generoase ca si spatiu. Este doar un raport diferit intre intimitate si confort.

SPATII COMUNE

LOCURI DE DISTRACTIE

Barcile sunt dotate cu spatii comune. Exista un living generos cu bucatarie complet utilata (cu aragaz, frigider si vesela completa). De asemenea, exista terasa exterioara pe punte, unde se poate servi masa, se pot servi bauturi si este zona de relaxare. In plus, exista zone pe laterale si in fata barcii, pentru plaje.